Amarone wijnen

BEKIJK AANBIEDINGEN

Amarone, de volle, rijke rode wijn uit het wijngebied Valpolicella in de Veneto regio (Noord-Italië) is nog niet eens zo lang zo bekend in de wijnwereld. Pas sinds het begin van 20e eeuw wordt deze grote wijn gemaakt. Amarone vindt zijn oorsprong in een andere grote wijn uit de Valpolicella regio, de Recioto. Deze wijn kent wel een eeuwenoude geschiedenis. Reeds in de vijfde eeuw schreef Cassiodorus, een Romeins staatsman en schrijver in een brief aan zijn koning Theodorik de Grote het advies: “…Als u in Verona bent, proeft u dan deze intense en vlezige wijn …met een vorstelijke kleur en ongelooflijke zoetheid”.

Pas in de jaren ‘50 van de vorige eeuw verscheen het eerste label met de naam Amarone op een fles wijn. De wijnhuizen Bolla, Bertani en Santa Sofia waren de eersten die Amarone wijnen commercialiseerden. Tot op de dag van vandaag maken zij prachtige Amarones. Quintarelli, Romano Dal Forno en Allegrini worden gezien als de absolute top in de Amarone wereld. Het verhaal gaat dat ergens eind jaren dertig van de vorige eeuw een keldermeester een vat met Recioto ‘vergeten’ was in zijn wijnkelders. Toen hij de wijn proefde zou hij enthousiast uitgeroepen hebben: “Questo non è amaro, questo è un amarone!”; “Deze wijn is niet bitter, maar enorm bitter”. En zo is de naam ontstaan voor de wijn die de Valpolicella regio wereldwijde beroemdheid heeft bezorgd.

Waar de keldermeester Amarone nog bitter noemde, veranderde de smaak van de consument met de tijd en begonnen droge rode wijnen meer en meer aan populariteit te winnen. Zo kwam het dat een wijn die ooit als gevolg van een fout was gemaakt, meer en meer werd gevinifiëerd. In eerste instantie onder de naam Recioto Amaro later als Recioto Amarone en als laatste als de bekende Amarone. In 1990 werd het DOC (Denominazione di Origine Controllata) kwaliteitslabel werd toegekend aan Amarone wijnen. Vanaf dat moment is de populariteit van Amarone wijnen omhoog geschoten en uiteindelijk één van de meest beroemde en geliefde wijnen geworden, niet alleen in Italië, maar wereldwijd. In 2009 kreeg Amarone het hoogste Italiaanse kwaliteitslabel DOCG (Denominazione di Origine Controllata Garantita) toegekend. DOCG wijnen zijn te herkennen aan de roze zegelstrip. Om latere manipulatie van de gebottelde wijn te voorkomen, worden na diverse analyses door de Italiaanse overheid de flessen verzegeld met een zegelstrip met daarop het unieke certificerings-ID nummer.