Wijn sulfieten

BEKIJK AANBIEDINGEN

Je hebt er misschien wel eens van gehoord: sulfieten. Op het etiket van wijn staat tegenwoordig: bevat sulfieten. Hier wordt uitgelegd wat dat betekend. Sulfiet wordt aan verschillende voedingsmiddelen toegevoegd (vruchtensappen, gedroogd fruit, verpakte vis, salami, wijn…) om de houdbaarheid van deze producten te verbeteren. Bij een normale wijnconsumptie geeft sulfiet geen risico voor uw gezondheid. Sulfiet remt het bederf door bacteriën en door zuurstof (oxydatie). Aan wijnen wordt sulfiet toegevoegd om dit soort bederf tegen te gaan. De overheid heeft hier wettelijke normen voor gesteld.

Voor wijnen met minder dan5 gram suiker per liter zijn de normen:
Maximaal 160 mg/l totaal sulfiet voor rode wijn. Maximaal 210 mg/l totaal sulfiet voor witte wijn en roséwijn

Voor wijnen met meer dan 5 gram suiker per liter zijn de normen:
Maximaal 210 mg/l totaal sulfiet voor rode wijn. Maximaal 260 mg/l totaal sulfiet voor witte wijn en roséwijn

wijn sulfieten

Overigens bevatten bijna alle wijnen sulfiet doordat tijdens de natuurlijke gisting een klein beetje sulfiet gevormd wordt (tussen de 5 en 30 mg/l). Wijnen bevatten gebonden sulfiet en vrij sulfiet. Gebonden sulfiet heeft de wijn reeds beschermd tegen bederf, vrij sulfiet kan de wijn beschermen tegen bederf in de toekomst. De hoeveelheid sulfiet die nodig is om een wijn te beschermen tegen bederf hangt samen met de manier waarop de wijnproducent werkt: Hoe minder bacteriën in de wijn of hoe minder de wijn blootgesteld wordt aan zuurstof hoe minder toegevoegd sulfiet nodig is om de wijn te beschermen tegen bederf.

Wijn sulfiete Jumbo

Omwille van deze redenen probeert Jumbo producenten te motiveren zo schoon mogelijk te werken om op die manier zo min mogelijk sulfiet te hoeven gebruiken. Jumbo hanteert als leidraad dat een wijn met een verhouding tussen vrij en gebonden sulfiet van 1 op 3 en een maximale hoeveelheid van 75 miligram per liter totaal sulfiet (vrij en gebonden sulfiet samen) een zeer gezonde wijn is. Jumbo probeert zoveel mogelijk te voorkomen dat zij wijnen met een totaal sulfietgehalte van meer dan 125 miligram (meer dan 150 miligram voor zoete wijnen) in het assortiment heeft. Om één en ander te controleren laat Jumbo diverse malen per jaar al haar wijnen onderzoeken bij een onafhankelijk laboratorium. Zo kan Jumbo u garanderen altijd de best mogelijke wijn te kunnen kiezen. Ook vertellen ze naast het suikergehalte en alcohol % het exacte sulfietgehalte van de desbetreffende wijnen uit het assortiment.