3 redenen waarom Amarone wijnen zo duur zijn

BEKIJK AANBIEDINGEN

De prijzen van de meeste Amarone wijnen beginnen zo rond de EUR 40,-. Dat is voor de gemiddelde consument veel geld voor één fles wijn. Wat maakt nu dat het zo’n dure wijn is? Er bestaan genoeg wijnen, zoals bijvoorbeeld de Valpolicella Ripasso (ook wel de ‘Baby Amarone’ genoemd) van tussen de EUR 10,- en EUR 25,- en die kunnen toch ook erg goed zijn?

Reden 1: locatie van Amarone huizen

Allereerst de plaats waar deze fameuze wijn vandaan komt. Ten noordwesten van Verona richting het Gardameer ligt het Valpolicella wijngebied. Het totale Valpolicella wijnarsenaal beslaat zo’n 6.000 hectare aan wijngaarden met meer dan 2.400 wijnhuizen waarvan er ruim 1.200 druiven voor de productie van Amarone verbouwen. In vergelijking; het totale areaal voor Champagne beslaat meer dan 30.000 hectare! Een relatief klein en kostbaar stukje grond dus daar in Noord-Italië. Zes op de tien flessen Amarone wordt geëxporteerd. De grootste afnemers zijn de Verenigde Staten, Scandinavië en Duitsland. Werden er in het jaar 2000 ongeveer 5 miljoen flessen geproduceerd, momenteel zijn dat er rond de 16 miljoen!

Reden 2: een zeer intensief vinificatieproces

Naast de kostbare grond waarop de wijnstokken voor de vinificatie van Amarone staan, is met name het vinificatieproces van grote invloed op de prijs. De druivensoorten die gebruikt worden voor de vinificatie van Amarone zijn een mengeling van Corvina Veronese, Rondinella en Molinara (en soms een deel Corvinone of Oseleta). Voor Amarone wijnen worden de beste druiventrossen van de oudste wijnranken geselecteerd. Ze worden wat later geoogst. Normaal gesproken zo half oktober om er zeker van te zijn dat ze rijp genoeg zijn. Vervolgens worden de druiven gedurende de gehele winter gedroogd op matten of in kratten totdat er kleine krentjes overblijven. Soms worden de druiventrossen te drogen gehangen op kleine rekken. Deze methode heet Appassimento. In deze periode variërend van 60 tot 120 dagen verliezen de druiven 30 tot 40% van hun gewicht. Dit zorgt voor intens geconcentreerde druiven met een heel hoog suikergehalte, wat er na vinificatie voor zorgt dat het alcoholpercentage vaak meer dan 15% is.

Reden 3: lange fermentatie (gisting) en rijping

Om een fles Amarone te maken heb je tweemaal zoveel druiven nodig als voor een gewone fles rode wijn. Daarnaast moet de hele oogst in grote schuren maandenlang te drogen gelegd worden. Maar dan zijn we er nog niet. Na de persing volgt een fermentatie van 1 tot 2 maanden en een rijping van zo’n 3 tot 6 jaar op eikenhouten vaten. Vaak wordt gebruik gemaakt van Sloveens eikenhouten vaten van 35 hectoliter. Op fles rijpt de Amarone dan meestal ook nog minimaal een jaar voordat deze verkocht wordt. En ja, na zo’n intensief proces is het niet meer zo vreemd dat Amarone wijn kostbaar is.

Een goedkoper alternatief

Is de prijs voor een fles Amarone je toch iets te gortig, dan is er gelukkig nog Ripasso, de ‘Baby Amarone’. Deze Valpolicella wijn wordt gemaakt door bij de tweede fermentatie de most in contact te laten komen met de gedroogde druivenschillen van waaruit Amarone is gemaakt. Hierdoor krijgt de wijn extra ‘body’ en meer smaak met een soortgelijke complexiteit als Amarone wijn, maar dan voor de helft of minder dan de prijs van Amarone.