Bij het maken van een keuze tussen een losstaande wijnklimaatkast of een wijnklimaatkast inbouw komt één en ander om de hoek kijken. De keuze wordt bijvoorbeeld mede bepaald door de koeltechniek die je voorkeur heeft.
Verschillende koelingstechnieken
Een wijnklimaatkast maakt gebruik van een specifieke koeltechniek die ervoor moet zorgen dat de wijn de perfecte temperatuur heeft. Er zijn drie verschillende koeltechnieken mogelijk, namelijk de absorpsiekoeling, een compressor, of een thermo-elektrische koeltechniek. Hieronder staan de verschillende koeltechnieken toegelicht.
Absorpsiekoeling
De absorptiekoeling is bedoeld als modern alternatief voor een wijnkelder. Deze techniek werkt aan de hand van het verhitten van ammonia. Wanneer ammonia afkoelt, absorbeert het de warmte uit de directe omgeving. Omdat bij dit proces geen compressor gebruikt hoeft te worden zoals in een normale koelkast, is er geen sprake van trilling. Dit betekent dus ook dat deze klimaatkast geruisloos haar werk doet. In deze wijnklimaatkast wordt de temperatuur van de wijn heel erg constant gehouden. Het resultaat is een traditioneel gerijpte wijn op een moderne manier verkregen. Deze wijnklimaatkast is geschikt wanneer je wijn voor langere tijd zou willen bewaren.
Compressor
De compressor wijnklimaatkast werkt op een soortgelijke wijze als het koelingselement in een normale koelkast. De compressor werkt namelijk, net zoals een normale koelkast, op koelvloeistof. De koelvloeistof verdampt in het koelelement en absorbeert warmte uit de omgeving. Via het gesloten systeem van de wijnklimaatkast komt de warmte in de compressor terecht. De gassen worden hier samengedrukt (oftewel gecomprimeerd) tot een vloeistof. De thermische energie die hieruit vrijkomt, zorgt voor een koelende effect.
De compressor bevat veel verschillende temperatuurinstellingen. Een nadeel is echter dat er bij de compressor een trilling ontstaat tijdens het koelingsproces.
De meeste compressor wijnklimaatkasten zijn geschikt voor inbouw. Of dit het geval is hangt af van de plaatsing van de ventilatieroosters. Omdat het koelsysteem werkt door warmte te uit de koelvloeistof te onttrekken, moet deze warmte op een gegeven moment naar buiten toe. Bij een wijnklimaatkast inbouw is het belangrijk dat de ventilatieroosters aan de voorkant van het apparaat zijn geplaatst, omdat de warmte, vanwege de plaatsing van het apparaat, anders niet kan ontsnappen.
Thermo-elektrische koeltechniek
Thermo-elektrische wijklimaatkast (of ook wel Peltier), is zeer geschikt voor de compactere modellen wijnkasten. De Peltier koeltechniek heeft evenals de compressor een groot temperatuurbereik wat aantrekkelijk is voor de echte wijnliefhebber. Echter is de thermo-elektrische koelingstechniek minder krachtig dan een compressor. Aangezien de motor van een thermo-elektrische wijnklimaatkast aan de achterkant van de kast is gepositioneerd, biedt deze koelingstechniek geen mogelijkheid om als wijnkast inbouw te worden ingezet. Een voordeel van dit soort wijnkasten is dat deze koeltechniek goedkoper is. Een nadeel dat daartegenover staat is dat deze wijnkasten relatief minder zuinig zijn.
De gewenste maat van de wijnklimaatkast
Wanneer je van plan bent een wijnkast te kopen, is het naast de koeltechniek ook belangrijk om te bepalen hoeveel wijn je zou willen opslaan. Het is aan te raden om altijd voor een wijnkast te gaan die iets meer ruimte heeft dan je op dat moment nodig acht.