Hoe lang kook je aardappelen?

BEKIJK AANBIEDINGEN

Nederlanders zijn eigenlijk echte aardappeleters, en dat terwijl deze lekkere en gezonde knol helemaal niet van oorsprong uit Nederland afkomstig is. De knol komt eigenlijk uit Zuid-Amerika, maar is natuurlijk onder andere in Nederland gecultiveerd.

Deze cultivatie heeft ervoor gezorgd dat er tegenwoordig verschillende rassen zijn, en dat is dus heel wat anders dan de vaak beperkte keuze in de supermarkt, waarbij ieder ras weer eigen specifieke kenmerken heeft.

Aardappelen die beter zijn om gekookt te eten, aardappelen die je heel goed kunt poffen, en natuurlijk aardappelen om te frituren.

Kortweg kun je de soorten aardappelen verdelen in kruimige aardappelen en vast kokende aardappelen.

Kruimige Aardappelen

Kruimige aardappelen, ook wel bloemige aardappelen genoemd, zijn aardappelsoorten die je kun gebruiken om te koken, maar die echt goed zijn om te gebruiken in de stamppot. Daarvoor moet je natuurlijk ook de aardappelen koken, maar de smaak en vooral de structuur van de aardappelen is anders.

Vastkokende aardappelen zijn weer beter om gebakken aardappelen van te maken, of bijvoorbeeld friet of anders gefrituurde aardappelen.

Het concreet gezegd is het eigenlijk de voorkeur van de gebruiker die bepaald welke soort aardappelen nu het beste zijn voor welk gerecht. Want laten we eerlijk zijn, er zijn nogal wat verschillende gerechten waarin aardappelen gebruikt worden. Hetzij in rauwe vorm, hetzij in gekookte vorm.

Hoe kook ik aardappelen

Als je het goed bekijkt is het koken van aardappelen eigenlijk heel simpel, maar er is ook haast geen ander gerecht waarbij zo snel en zo veel fout kan gaan. Het wordt door velen dan ook als iets ontzettends moeilijks gezien, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn.

Allereerst de aardappelen schillen, en dat doe je zo dun mogelijk. Overigens hoef je bij de moderne aardappelsoorten niet altijd meer te schillen, vraag daarnaar aan de groenteboer.

Daarna snijden we grote exemplaren in kleinere stukken.

Was de aardappels onder de stromende koud kraan. Niet alleen om zand en dergelijke weg te spoelen, maar ook om overtollig zetmeel dat uit de aardappelen komt af te spoelen.

Doe een laagje wat in de pan en doe de aardappelen in het water. Deze moeten net onder water staan.

Breng het water aan de kook, en vanaf het moment dat het water begint te koken moet je ongeveer rekening houden met 20 minuten.

Steek een vork in de aardappel om te controleren of deze gaar zijn. Blijft de aardappel aan de vorm steken moeten de aardappelen nog wat langer koken. Valt de aardappel van de vork, dan zijn de aardappelen gaar.