Rode Wijn

Wie heeft het thuis niet in het wijnrek liggen? Een lekkere rode wijn. Hou je niet van rode wijn? Men zegt vaak dat je wijn moet leren drinken, dat geld ook zeker voor rode wijn. Van de 3 soorten wijnen is de rode wijn de meest krachtige en volste van smaak. Het is ook de meest gedronken, meest bekende en meest begeerde wijnsoort. Op deze pagina lees je meer over rode wij.
rode-wijn

Rode Wijn bestellen

Rode wijn is een type wijn die ontstaat door most van blauwe druiven enige tijd met de druivenschillen te laten vergisten. De kleurstoffen in de druivenschil geven de wijn de rode kleur. De variatie in roodtint wordt mede bepaald door het druivenras, maar kan ook gedurende de lagertijd veranderen. Jonge rode wijn is vaak wat paars van kleur, terwijl sommige oudere wijnen meer oranje of bruinrood zijn. Alleen daarom al zou je dus rode wijn bestellen. Hoewel men rode wijn vaak met rood vlees of met kaas combineert, kunnen andere combinaties even smaakvol zijn. Wel zouden krachtige rode wijnen met tannine, vette en koolhydraatrijke gerechten soepeler en smaakrijker maken. Bepaalde lichtere rode wijnen laten zich echter ook goed combineren met machtige of pittige vegetarische, dan wel vis- of vleesgerechten. Rode wijn wordt vaak op kamer- of keldertemperatuur gedronken, maar ook hier geldt dat het type wijn en persoonlijke smaak de keuze voor een temperatuur bepalen. Wacht niet langer en bestel zelf een lekkere rode wijn!

Rode Wijn aanbiedingen

Dagelijks zijn er veel aanbiedingen voor rode wijn. Natuurlijk kost een goede rode wijn meer geld dan een goedkope rode wijn. De kwaliteit en aard van rode wijn worden niet alleen bepaald door het type druif en de ouderdom maar ook door de streek waarin de druif geteeld wordt. Ook de gisting is van belang. De meeste rode wijnen zijn “stille wijnen”, wijnen die geheel zijn uitgegist. Bij droge wijnen is tijdens de gisting nagenoeg alle suiker in de druif vergist. Zoete rode wijnen ontstaan als er zoveel suiker in de druiven zit dat deze niet allemaal tijdens de gisting kan worden omgezet. Als tijdens de gisting van de most de suiker niet alleen wordt omgezet in alcohol maar ook in koolzuur, ontstaat mousserende wijn. Zogenaamde versterkte wijn (Vin Doux Naturel) is meestal zoet en wordt verkregen door wijnalcohol toe te voegen, mutage. Voorbeelden zijn: port, marsala en banyuls.